OKJ képzések - általános tájékoztató

Mi jelent az OKJ?
Az Országos Képzési Jegyzék (röviden OKJ) tartalmazza a Magyarországon - az állam által – elismert összes szakképesítést.
Az OKJ-s szakképesítéseket 22 szakmacsoportba sorolták (pl. közgazdaság, kereskedelem-marketing, gépészet, építőipar, egyéb szolgáltatások, oktatás, közszolgálat, mezőgazdaság, szociális szolgáltatások, környezetvédelem-vízgazdálkodás, vegyipar, vendéglátás-idegenforgalom, egészségügy, elektrotechnika-elektronika stb.), és eltérő képzési szinteket képviselnek.

Kinek jó választás az OKJ képzés?
Aki Tudását gyorsan szeretné fejleszteni, vagy más jellegű szakmát szeretne megismerni.

Miért jó, ha felnőttképzés keretében szerzi meg az OKJ-s szakképesítést?
Felnőttképzésben gyorsabban lehet az ismereteket elsajátítani, mint a felsőoktatásban vagy a közoktatásban, ráadásul az OKJ képzések gyakorlatközpontúak. Nagy előny továbbá az, hogy sok pozíció betöltéséhez nincs szükség diplomára. Nem ritka, hogy a friss diplomások - 3-4 évnyi tanulás után - olyan állásokat is elfogadnak, amelyekhez elegendő lenne egy OKJ-s szakképesítés is. A felnőttképzésben az OKJ tanfolyamok akár hat-nyolc hónap alatt is teljesíthetők. A munkaerőpiacon továbbra is keresettek a megfelelő képzettséggel rendelkező szakemberek, főleg a pénzügyi-számviteli, valamint a műszaki és informatikai területen szakképesítést szerzett fiatalok.

Miért jó választás az OKJ képzés azoknak, akiket nem vettek fel a felsőoktatásba?
Előnyös helyzetben van az, aki a felvételi előtt már szerzett valamilyen szakképesítést, OKJ-s bizonyítványt, hiszen a felvételi pontszámításnál értékes többletpontokat szerezhet vele.
A felvételi tájékoztatóban megtalálható, hogy melyik képzési területhez tartozó alapképzési szakokon kapható emelt szintű vagy felsőfokú OKJ-s szakképesítés után többletpont: ezek az 54, 55-ös számmal kezdődő szakképesítések, és 24 többletpontot érhetnek. A többletponton túl fontos szempont az is, hogy a megszerzett képzettséggel munkát is vállalhat, amellyel nem csak tanulmányai finanszírozásához járulhat hozzá, de a gyakorlat a későbbi állások megszerzésénél is előnyt jelenthet.

A második OKJ-s képzés is ingyenes? Ha igen, akkor hány éves korig és milyen feltételekkel?

Még áprilisban felmerült a szakképzés átalakításánál, hogy ingyenessé tennék a második OKJ-s képesítés megszerzését is. Emellett szó volt arról is, hogy 25 éves korig meghosszabbítanák a nappali rendszerű iskolai oktatásban való részvétel lehetőségét, illetve az első szakképesítést bárki, korra való tekintet nélkül, a felnőttoktatás nappali munkarendje szerinti képzésben szerezhetné meg. A törvény szerint: "Magyarországon az első és második, az állam által elismert szakképesítés megszerzését az állam az iskolai rendszerű szakképzés keretein belül - a törvényben meghatározott feltételekkel - ingyenesen biztosítja a szakképző iskolai tanulók számára."

Sokakban felmerült a kérdés, hogy vannak-e egyáltalán ingyenes OKJ-s képzések, mert akármilyen szakot néztek, mindenhol fizetni kellett volna érte. Ezért megnéztük az iskolák kínálatát, hogy valóban így van-e. Az tény, hogy a képzési jegyzékben szereplő összes szakképzést nem lehet megtalálni az iskolák kínálatában, és az ingyenes választék is eléggé lecsökkent. Sok iskola bár azt írja a honlapján, hogy van ingyenes képzés, mégis azt tünteti fel, hogy beteltek az ingyen férőhelyes kurzusok, de lehet még csatlakozni a csoporthoz - pénzért. Nekik nyilván az az érdekük, hogy a sokszor túlárazott tanfolyamokat végezzék el a jelentkezők, ne az államilag támogatottat. Meg kell azonban jegyezzük, nem a szakképzési centrumok trükköznek, hanem az OKJ-s tanfolyamokra specializálódott képzési helyek, amelyek nem részei egyetlen szakiskolának sem. Tehát, hogy egy kicsit sántító hasonlattal éljünk: az OKJ-s képzés olyan, mintha nyelvet akarnál tanulni. Ehhez választhatod azt, hogy elmégy egy rendes iskolába, ahol számos más dolog mellett nyelveket is tanítanak, vagy választhatod a nyelviskolákat is, ahol külön erre specializálódtak. De a nyelviskolákban gyakran csak fizetős tanfolyamok vannak. Ugyanez a helyzet az OKJ-s képzésekkel is.

De nézzük meg pontról pontra az OKJ-s képzés rejtelmeit.

Mi a különbség a felnőttképzés és a felnőttoktatás, és az iskolai rendszerű és iskolai rendszeren kívüli képzés között?

Sokaknak ez a kérdés okozza a legtöbb fejtörést, ezért érdemes megnézni, hogy egy általatok kiválasztott szakmát felnőttképzésben vagy felnőttoktatásban kínálják-e. Ugyanis a felnőttképzés nem iskolai rendszerű, itt nem számít diáknak a tanuló, éppen ezért diákigazolvány sem jár. És ami a legfontosabb: nem ingyenes. Kivéve azoknak, akik regisztrált munkanélküliek.

Ezzel szemben a felnőttoktatás iskolarendszerű oktatás, államilag támogatott és jár a diákigazolvány is.

Az ingyenesség csak az iskolai rendszerű képzésekre érvényes, tehát ha egy tanfolyamként indított szakma tetszik meg nektek, azért a továbbiakban is fizetni kell – vagy keresni olyan iskolát, ahol indítják ingyen. Hogy milyen OKJ-s képzésre jelentkezhettek érettségi után, megtaláljátok itt.

Mi a különbség a nappali-, esti-, levelező tagozat között?

A nappali oktatás olyan, mintha tényleg iskolába járnátok – rendes tanórák vannak, bár az iskolánként eltér, hogy hány óra van egy nap. Van, ahol délelőtti és délutáni oktatás is van. Nappalira az 1990. január 1-jén vagy azután született diákok járhatnak általában, de van olyan iskola, ahol nincs felső korhatár.

Az esti oktatás azoknak ideális, akik munka mellett szeretnének szakmát szerezni, ezek általában délután kezdődnek.

A levelező tagozatosoknak havonta egyszer, egy hétvégén van oktatás – általában ez is elkezdődik már pénteken (bár nem mindenhol) és szombaton szintén egész napos. Levelezőn azonban nem minden szakma végezhető el.

Diákigazolvány a nappali-, esti- és levelező képzésen is jár. Hogy milyen kedvezményeket vehettek igénybe estis vagy levelezős diákkal, itt megtaláljátok.

Mikor ingyenes az OKJ-s képzés?

A júniusi törvénymódosítás óta két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes – korhatár nélkül. Bár elméletileg 25 éves korig lehetne nappali képzésre járni – akkor is, ha már van OKJ-s papírotok – a legtöbb iskola a második szakmát már esti vagy levelezős képzésben engedi a diákoknak.

A két, támogatott szakma közé nem kell beleszámolni azokat a képzéseket, amiket tanfolyami jelleggel végeztetek, tehát fizettetek érte.

Melyik OKJ-s szakma ingyenes?

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján megtalálhatjátok a képzési jegyzéket és azokat a szakképzéseket, amelyek mellett nem csak a TK rövidítés szerepel, indítják iskolai rendszerű képzésben is - elméletileg. Ebben a jegyzékben azonban az iskolákat nem találhatjátok meg. Ugyanakkor van egy kereső, ahol megadhatjátok, melyik szakma érdekel titeket és akkor kiadja, milyen szakképzési centrumokban indítanak olyat – ingyenesen.

Példákon keresztül

Kérdeztétek tőlünk a CAD-CAM informatikus képzést, amelyet a képzési jegyzék szerint lehet nappali, esti, levelező, tanfolyami és távoktatási rendszerben is tanulni.

De az ápoló szakma is igen népszerű, bár a többség azért választja, mert külföldön könnyebb vele elhelyezkedni. Megnézve a keresőben kiderül, hogy az országban 9 szakképzési centrumban lehet ingyen tanulni az ápolást: Baja, Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Mátészalka, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Szolnok.

Rejtett költségek

Sok iskola kér egy egyszeri, 20-30 ezer forintos működési támogatást, még akkor is, ha ingyenes képzésre jelentkeztetek. Ezen felül vannak úgynevezett különeljárási díjak, amiket akkor kell fizetni, ha valaki megbukott egy vizsgán és szeretne javítani.

De van olyan iskola, ahol a tankönyvcsomagért is fizetni kell, ebben a debreceni képzőben például a kozmetikusoknak 14 ezer forintba kerül a könyv. Plusz van, ahol az eszközöket is neked kell megvenni, így például a kozmetikusoknál elengedhetetlen a sminkkészlet, amit majd a tanár utasításai szerint kell összeválogatni.


T.G.-Virág Nevelési, Oktatási és Szociális Intézmény Fenntartó Nonprofit Kft.

6237 Kecel, Május 1. tér 13.

tel./fax: 06/30-967-6978, +36-78/422-910

ügyvezető igazgató: Téglás András

Módosítás: 2016. augusztus 07


Copyright © 2011-2012. All Rights Reserved.